ADVERTISEMENT BANNER

Pusat Sumbangan Mangsa Gempa Bumi di Ranau, Taman Negara Kinabalu

Tuesday, 9 June 2015

Temubual bersama Puan Rozelia Joseph:

Kinabalu Park, Ranau (09.06.2015)

Pada 6.6.2015 (Sabtu) merupakan sambutan kaamatan di Ranau tapi bila bencana berlaku pada 5.6.2015 (Jumaat) dan melibatkan hampir 80% Malim Gunung adalah penduduk Kg Bundu Tuhan, maka sambutan di tunda dan dalam mesyuarat kami telah memutuskan sumbangan makanan diberi ke Pondok Timpohon.

Sumbangan makanan ini diberi kepada Malim2 Gunung Kinabalu yang bertugas di Rescue.

Pemberian sumbangan ini bermula atas inisiatif kami sendiri.

Di dalam kampung Bundu Tuhan ada 7 bahagian dan kami bekerjasama untuk memberikn sumbangan dalam bentuk nasi yang dibungkus dengan daun pisang yang berlaukkan ayam.

Bungkusan nasi dalam daun pisang adalah perkara rormal pada kami kerana ia mudah selepas makan boleh dibuang begitu sahaja.

Pada mulanya kami post gambar di facebook & whatsapp sambil meletakkan nombor telefon dan seterusnya kami viralkan di media..Dari situ oranv nampak dan mula menghubungi kami untuk bertanyakan berhubung pemberian sumbangan ini.

Kami mula menyimpan stok barang2 sumbangan di dewan ini pada 6.5.2015 (Sabtu).

Sumbangan2 ini merupakan bantuan yang akan diberikan kepada mangsa & keluarga Malim Gunung. Setakat ini sudah 3 pengagihan dibuat iaitu pada 7hb, 8hb & 9hb.

Minuman 100 plus adalah penting dan kami letakkan di Pondok Timpohon untuk diberikan bukan saja kepada malim gunung tapi juga untuk sukarelawan2 dan petugas2 keselamatan yang terlibat.

Harapan kami kepada pihak penyumbang adalah supaya dapat memberikan barang2 keperluan seperti peralatan mandian, barang2 makanan dan sumbangan wang ringgit.

Selepas inin sumbangan ini akan diserahkan kepada Persatuan Malim Gunung untuk mereka amik alih dan teruskan.

Buat masa ini sumbangan diterima dari NGO, orang perseorangan, kedai2 pengusaha dan kelab/persatuan.

Jumlah penyumbang setakat ini adalah sebanyak 74 (yang telah didaftarkan), namun ada juga perseorangan yang menyumbang secara sukarela namun tidak mahu nama didaftarkan.

Kebanyakkn sumbangan buat masa ini berbentuk makanan, wang ringgit dan ubat2n. Ubat2n telah diberikan lebih awal kepada malim2 gunung semasa SAR dihari ke 2.

Antara yang ada memberikan sumbangan seperti YB Nancy Shukri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, UMW, Radio Sabah seperti Era Hitz FM, kelab2 kecil & besar dan individu perseorangan.

Pusat sumbangan ini dijangkakan di buka sehingga  pembahagian dibuat kepada semua malim2 gunung, kemudian akan diserahkan kepada Persatuan Malim Gunung.

No fon utk d hubungi sekiranya ingin memberikan sumbangan kepada mangsa

1. Dominic Gamie (0109472738)
Pengerusi JKK Kg. Bundu Tuhan

2. Cyril Soidi (01116027606)

3. Rozelia Joseph ( 0198101824)

4. Roy (0145536360)Sumber Syndikasi: Suapan [Bahasa] Sabah 24-7

0 comments:

Post a Comment