ADVERTISEMENT BANNER

Dinamakan 'Operasi Kedua', Muhyiddin akan dipecat 9 Sept ini?

Tuesday, 25 August 2015

Apakah nasib Muhyiddin Yassin dalam mesyuarat MT UMNO pada 9 September depan ini?

Adakah keahlian UMNOnya akan dipecat dan seterusnya menyebabkan kehilangan kedudukan sebagai Timbalan Presiden UMNO atau beliau akan dibebaskan daripada sebarang tindakan yang membolehkannya terus mengkritik parti dan Presiden UMNO serta kekal duduk sebagai orang nombor dua yang menyusahkan ketua sehingga pemilihan parti diadakan pada 2018 nanti?

Setakat ini berbagai pendapat dan andaian dapat didengar mengenai untung nasib bekas Timbalan Perdana Menteri itu. Ada yang mengatakan beliau akan dipecat untuk memudahkan langkah-langkah Najib seterusnya, baik dalam UMNO mahu pun kerajaan dan ada pula yang yakin tiada apa-apa tindakan akan diambil kerana ia akan memburukkan lagi peluang BN untuk memenangi pilihanraya akan datang.

Bagaimanapun, perkembangan terbaru sebaik saja  9 September depan ini diumumkan sebagai tarikh mesyuarat MT UMNO menunjukkan kemungkinan paling besar ialah Muhyiddin akan dipecat daripada UMNO.

Beliau dijangka akan dipecat kerana didakwa menjejaskan imej parti dan memburukkan nama Najib selaku Presiden UMNO berikutan beberapa kritikan terbukanya terhadap 1MDB dan derma RM2,600 juta yang diucapkan ketika merasmikan beberapa mesyuarat perwakilan UMNO dua tiga minggu sebelum ini.

Selepas Muhyiddin dipecat daripada kerajaan pada 28 Julai lalu, MT UMNO sepatutnya bermesyuarat pada 31 Julai bersekali dengan majlis penerangan mengenai 1MDB kepada pemimpin UMNO bahagian-bahagian seluruh negara.

Tetapi ia kemudian telah ditangguhkan, lalu tarikh mesyuarat MT seterusnya ditetapkan pada 28 Ogos ini. Namun demikian, ia sekali lagi ditangguhkan sehinggalah beberapa hari lalu diumumkan 9 September sebagai tarikh baru mesyuarat MT UMNO yang sepatutnya bersidang sebulan sekali.

Seorang pegawai tinggi di ibu pejabat UMNO yang dikenali memang rapat dengan Perdana Menteri ada memberitahu seorang kenalannya baru-baru ini bahawa "operasi kedua" akan dilakukan Najib dalam tempoh terdekat ini yang menurutnya akan menyebabkan "semua masalah Najib dalam UMNO dapat diselesaikan".

Tanpa menghuraikan lebih lanjut maksud atau bentuk "operasi kedua" tersebut, pegawai itu berkata, selepas operasi itu nanti, Najib tiada masalah lagi dalam parti dan boleh menumpukan sepenuh perhatiannya untuk menghadapi PRU 14 akan datang.

Daripada cara pegawai ibu pejabat UMNO itu bercakap yang menunjukkan Najib mahu menyelesaikan masalahnya dalam parti terlebih dahulu, tindakan paling munasabah dan bersesuaian pula dengan tarikh mesyuarat MT sudah ditetapkan ialah dengan mengenepikan ancaman yang disebabkan oleh Muhyiddin.

"Operasi kedua" dalam usaha menghapuskan sebarang ancaman terhadap Najib ini adalah susulan "operasi pertama" yang menyaksikan penyingkiran Muhyiddin dan Shafie Apdal dalam rombakan kabinet pada 28 Julai baru-baru ini.

Selagi Muhyiddin kekal dengan jawatannya dan bebas mengkritik parti serta kepimpinan Perdana Menteri secara terbuka, ia dilihat suatu gangguan kepada kedudukan Najib dalam UMNO serta menggugat usahanya mengukuhkan BN memenangi pilihanraya nanti.

Dipercayai dengan menyingkirkan Muhyiddin daripada UMNO yang sekaligus menyebabkan jawatan Timbalan Presidennya terlucut, kesan pengaruhnya kepada parti dapat dihapuskan kerana suaranya selepas itu akan dianggap "suara bebas" atau "suara pembangkang" saja lagi.

Adalah dijangkakan Muhyiddin seorang saja yang akan dipecat daripada UMNO manakala Shafie Apdal, seorang lagi pemimpin UMNO yang turut lantang mengkritik Najib dan digugurkan daripada jawatan kabinet baru-baru ini, tidak akan diambil apa-apa tindakan pada 9 September nanti bagi mengelakkan kemudaratan yang lebih besar kepada parti.

Shafie tidak dikenakan sebarang tindakan dan secara perlahan-lahan akan dipujuk supaya terus menyokong kepimpinan Najib demi memastikan keharmonian politik Sabah dapat memberi sumbangan kepada kelangsungan kuasa BN.

Sumber lain pula memberitahu, gerakan mengumpul sokongan di kalangan ahli-ahli MT bagi tindakan memecat keahlian Muhyiddin itu sudah pun bermula sejak beberapa hari lalu untuk memastikan sokongan dua pertiga diperolehi jika undian terpaksa dilakukan.

Dikatakan juga usul untuk memecat Muhyiddin nanti akan dilakukan oleh seseorang yang berjawatan kanan dalam parti dan kerajaan.

Dalam masa yang sama, selain pemecatan Muhyiddin,  mesyuarat MT UMNO pada 9 September ini dijangka turut melakukan perubahan bagi jawatan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah dan Perak.

Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah yang sekarang disandang oleh Mukhriz Mahathir dijangka akan diambil alih oleh Mahadzir Khalid yang baru-baru ini dinaikkan pangkat sebagai Menteri Pendidikan manakala Zahid Hamidi yang kini memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri akan mengambil alih jawatan Pengerusi UMNO Perak daripada Zambry Abdul Kadir.

Menteri Besar Johor, Khaled Nordin yang terlihat begitu simpati kepada Muhyiddin sehingga beberapa bahagian di negeri itu lantang bersuara dalam mesyuarat perwakilan baru-baru ini bagaimanapun tidak akan terjejas kedudukannya sebagai Pengerusi UMNO Johor kerana Najib dikatakan tidak mahu orang Johor lebih terluka hatinya jika tindakan itu diambil. (SH 25/08/2015)

Di Kedah baru-baru ini, Mukhriz mula tidak dipedulikan oleh Najib dan ini jelas merupakan petanda tidak baik baginya...

# Harakahdaily tidak bertanggungjawab di atas segala info yang ditulis oleh pihak pengendali blog. Pandangan penulis blog tidak mewakili Harakahdaily.Sumber Syndikasi: Suapan [Bahasa] Sabah 24-7
READ MORE - Dinamakan 'Operasi Kedua', Muhyiddin akan dipecat 9 Sept ini?

Dihalau tidak ubah seperti rakyat Palestin

Monday, 24 August 2015

WALAUPUN telah lebih 30 tahun berkampung di sini, namun nasib penduduk Kampung Blok B, Pasir Putih, Tawau tidak ubah seperti rakyat Palestin.Sumber Syndikasi: Suapan [Bahasa] Sabah 24-7
READ MORE - Dihalau tidak ubah seperti rakyat Palestin

Umno Sabah Terus Sokong Najib: Musa

Sunday, 23 August 2015

1. Umno Sabah akan terus menyokong pucuk pimpinan parti yang diterajui Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak dalam menghadapi pelbagai cabaran.

2. Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri berkata, sokongan itu atas kepercayaan anggota parti negeri yang tetap yakin Umno adalah pilihan terbaik dalam membela nasib rakyat dan membawa banyak pembangunan kepada Sabah.

3. Munurut Musa, Umno Sabah sebulat suara dan sehati sejiwa terus memberikan keyakinan dan kepercayaan kepada pucuk pimpinan parti bersama saf kepimpinan pusat untuk menyelesaikan apa juga isu yang timbul. Ketua Menteri itu berkata demikian semasa merasmikan Persidangan Bahagaian Umno Kota Marudu pada Sabtu.

4. Dalam perkembangan yang sama Ketua Menteri Sabah itu turut menghargai kepercayaan dan pengiktirafan pucuk pimpinan parti itu terhadap kesetiaan dan keikhlasan anggota Umno negeri berjuang membantu kekuatan parti dan kerajaan pusat.

5. Pengiktirafan Kerajaan Pusat terlihat dari segi jawatan menteri dan timbalan menteri dalam kabinet persekutuan serta jawatan penting dan kementerian. Musa juga turut menghargai peruntukan pembangunan yang diberikan kepada rakyat di Sabah. Natijahnya menurut beliau, inilah antara nikmat dan manafaat untuk rakyat Sabah hasil daripada perjuangan Umno.

6. Dalam kesempatan yang sama, Musa yakin Umno Sabah tetap teguh dan kukuh meskipun berdepan pelbagai cabarandi peringkat negeri dan persekutuan. Keyakinan beliau tersebut terzahir berasaskan kepada aktiviti turun padang dan penjelajahan beliau ke seluruh Sabah selama sebulan bagi merasmikan perwakilan bahagian-bahagian Umno.

7. Musa merumuskan atau rangkumkan mesej penting dan harapan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri dan Barisan Nasional, betapa semangat perpaduan, kesatuan, muafakat dalam Umno Sabah bertambah kukuh dan erat. Sebagai bukti kepada keadaan itu, apabila kelancaran dan kejayaan persidangan dan mesyuarat di semua peringkat cawangan, bahagian, dan sayap-sayap parti, tidak terdapatnya sebarang masalah yang timbul.


Sumber Syndikasi: Suapan [Bahasa] Sabah 24-7
READ MORE - Umno Sabah Terus Sokong Najib: Musa

Persekutuan Perlu Bertindak Cepat Salur Peruntukan kepada Sabah

Friday, 21 August 2015

1. Meskipun pembangunan Sabah berjalan dengan lancar sejak 10 tahun lalu, namun pembangunan infrastruktur yang melibatkan pembiayaan Persekutuan kerap terbengkalai akibat birokrasi yang panjang selain permainan politik daripada pihak-pihak tertentu.

2. Projek yang dibiayai Persekutuan khususnya pembangunan infrastruktur luar bandar seperti bekalan air bersih luar bandar, bekalan litrik luar bandar, pembinaan jalan luar bandar, pembinaan sekolah-sekolah luar bandar kerap terbengkalai, disebabkan beberapa sebab yang berkait rapat dengan pelaksanaan dan birokrasi.

3. Seandainya pihak Persekutuan menyalurkan peruntukan tersebut kepada kerajaan negeri, sudah tentu perlaksanaan projek-projek tersebut akan lebih semporna kerana kerajaan negeri tahu betul bagaimana melaksanakan projek-projek tersebut kerana selain mempunyai agensi pelaksana yang sudah sedia ada, akan tetapi juga lebih mengetahui selok belok keperluan bagi pelaksanaan projek-projek tersebut. 

4. Sabah mempunyai kuasa berkaitan tanah, kerajaan tempatan selain kuasa-kuasa lain. Jika projek tersebut dilaksanakan oleh kerajaan negeri, maka rantai birokrasi semakin pendek, juga pembuat keputusan mempunyai jalinan pendek, kerana tidak melibatkan berbagai lapisan. Berlainan jika projek tersebut dijalankan oleh persekutuan, ianya memerlukan birokrasi yang panjang dan kerap berlaku pertindihan perancangan.

5. Oleh kerana berlakunya pertindihan perancangan, maka pelaksanaan projek-projek khususnya untuk luar bandar terbantut. 

6. Untuk mengatasi fenomina ini, maka Ketua Menteri Sabah mencadangkan agar persekutuan menyalurkan terus peruntukan kepada Sabah agar supaya semua perancangan dan pelaksanaan dapat berjalan sesuai dengan jadual yang ditentukan.

7. Pengalaman Sabah berkaitan dengan projek-projek yang dibiayai Persekutuan kerap berdepan dengan kelambatan, sehingga rakyat merungut.


Sumber Syndikasi: Suapan [Bahasa] Sabah 24-7
READ MORE - Persekutuan Perlu Bertindak Cepat Salur Peruntukan kepada Sabah

Punca Pembangunan Luar Bandar Terbantut Di Sabah

Wednesday, 19 August 2015

1. Selepas meneliti punca pembangunan luar bandar yang dibiayai kerajaan Persekutuan terbantut di Sabah akhirnya Ketua Menteri Sabah bersuara. 

2. Musa mengakui berbilion ringgit peruntukan dibawa ke Sabah melalui berbagai agensi persekutuan khususnya bagi pelaksanaan pembinaan jalan perhubungan di luar bandar, bekalan litrik luar bandar, bekalan air luar bandar namun akibat kuasa yang berlapis-lapis serta karenah permainan politik akhirnya pembanguan luar bandar terbantut sehingga merugikan rakyat. Apa yang malang menurut Pengerusi Perhubungan Umno Sabah itu, rakyat menuduh kerajaan negeri tidak menunaikan janji, sedangkan terbantut atau terbengkalainya projek-projek tersebut di luar kawalan kerajaan negeri.

3. Dengan kadar yang segera, jika boleh melalui Bajet 2016, seluruh peruntukan pembangunan daripada Persekutuan untuk Sabah disalurkan terus kepada kerajaan negeri, agar supaya daripada peringkat awal lagi kerajaan negeri dapat merancang dan menimplimentasi projek-projek sesuai dengan keperluan rakyat dan siap sesuai dengan perancangan. Jika semua peruntukan daripada persekutuan disalurkan kepada kerajaan negeri, maka akan menghidar kelambatan atau kelewatan pelaksanaan kerana jalinan birokrasi yang pendek.

4. Kerajaan Persekutuan perlu yakin kepada pengurusan kewangan negeri, kerana telah berdekad diakui oleh Ketua Audit Negara, sebagai negeri yang mempunyai pengurusan kewangan yang cemerlang.

5. Sabah menunjukkan bahwa sebarang projek kendalian kerajaan negeri senantiasa siap sesuai dengan jadual, malah banyak projek disiapkan lebih awal. Melalui kemampuan tersebut, kerajaan Sabah yakin, jika semua peruntukan persekutuan kepada Sabah terus disalurkan kepada akaun kerajaan negeri, maka ianya mempercepat pembangunan negeri.

6. Satu faktor yang membolehkan Sabah cepat membangun jika peruntukan kewangan terus diberikan, kerana Sabah juga mengamalkan konsep kabinet seperti Persekutuan, di mana setiap kementerian yang ada di Persekutuan juga terdapat di Sabah, kecuali polis, angkatan tentera, kesihatan dan pendidikan.


Sumber Syndikasi: Suapan [Bahasa] Sabah 24-7
READ MORE - Punca Pembangunan Luar Bandar Terbantut Di Sabah

Muhyiddin says it again: BN may lose

Tuesday, 18 August 2015

SEMPORNA: Umno deputy president Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Yassin reiterated yesterday that the Barisan Nasional (BN) may lose if the general election is held tomorrow as many of the issues in the country have remained unresolved. “Nowadays, our country is being confronted with various issues such as 1MDB, economic downturn, the falling ringgit and […]

Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Muhyiddin says it again: BN may lose

Muhyiddin says it again: BN may lose

Monday, 17 August 2015

SEMPORNA: Umno deputy president Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Yassin reiterated yesterday that the Barisan Nasional (BN) may lose if the general election is held tomorrow as many of the issues in the country have remained unresolved. “Nowadays, our country is being confronted with various issues such as 1MDB, economic downturn, the falling ringgit and […]

Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Muhyiddin says it again: BN may lose

Betul kata Wanita Umno Langkawi, Najib perlu pergi berubat

Sunday, 16 August 2015


Apabila Abdul Rahman Dahlan mengatakan Najib Razak sebagai Perdana Menteri terbaik sehingga ini, terutama dalam konteks menjaga kepentingan Sabah dan Sarawak, ramai yang ketawa dan menggeleng-gelengkan kepala.

Ini kerana, isu besar yang sedang melanda negara dan diperkatakan di seluruh dunia ketika ini ialah mengenai wang derma sebesar RM2,600 juta yang masuk ke dalam akaun peribadinya.

Bagaimana beliau boleh digelar terbaik sedangkan ada wang RM2,600 juta pernah mengalir ke dalam akaun peribadinya?

Tambahan lagi, Najib juga tidak pernah jujur mengaku mengenai wang itu, meskipun ia sudah masuk ke akaunnya sejak 2013 lagi.

Jadi, di mana terbaiknya Najib itu?Terbaiknya Najib, barangkali ialah kemampuan beliau untuk tidak peduli dan seolah-olah tidak pernah melakukan kesalahan, malah tetap suci bersih di sebalik semua orang sedang memperkatakan mengenai dirinya dan mengaitkan dengan wang tersebut.

Meskipun SPRM sudah membersihkan namanya dengan mengatakan wang tersebut merupakan derma, beliau sebenarnya masih dibicarakan dari sudut moral oleh seluruh pelusuk dunia. Pemimpin tidak saja perlu bebas daripada mahkamah undang-undang, tetapi juga mahkamah rakyat yang melihatnya dari sudut bersih dan kelihatan bersih.

Semalam, beliau mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik yang bertujuan mengawal selia pembiayaan dana politik bagi memastikan kebertanggungjawban dan ketelusan demi mewujudkan amalan politik yang sihat.

Jawatankuasa ini juga katanya, akan menimbang semua aspek, termasuk perubahan institusi, pemantauan, penguatkuasaan undang-undang serta peraturan baru mengenai pembiayaan politik di negara ini.

Mungkin tidak menghairankan jika yang mengumumkan penubuhan jawatankuasa ini bukan Najib atau sekiranya ketika membuat pengumuman ini beliau tidak dibelenggu dengan isu derma politik sebesar RM2,600 juta yang masuk ke dalam akaun peribadinya.

Tanpa memperdulikan semua orang sedang bercakap mengenainya di samping desakan agar beliau berterus terang mengenai wang tersebut - siapa pendermanya, apa tujuannya menderma sebesar itu, bagaimana ia dibelanjakan dan mana baki selebihnya, Najib memang "terbaik" dalam konteks mempersembahkan dirinya seolah-olah pemimpin paling bersih dan berwibawa.

Ketam di tepi pantai yang sedang mengajar anaknya berjalan pun boleh kalah dengan kehebatan Najib ini!!

Bukankah sebelum menubuhkan jawatankuasa ini, Najib seharusnya jujur kepada dirinya dan kepada seluruh rakyat mengenai wang RM2,600 juta itu terlebih dahulu?

Sebelum ini pula, dalam mempertahankan mengenai derma politik itu, beliau juga berkata sedia mendedahkan akaun UMNO jika parti-parti pembangkang turut sama-sama berbuat demikian.

Ini pun terbaik juga. Yang dibangkitkan ramai sebenarnya ialah akaun peribadinya tapi yang sedia didedahkannya pula akaun UMNO.Namun demikian, apabila beberapa parti pembangkang satu demi satu sedia menyahut cabarannya, Najib tidak lagi bercakap mengenainya. Mungkin sedang mencari idea lain agaknya.

Minggu lepas, menjadi viral di media sosial apabila perwakilan Wanita UMNO Langkawi, Anina Saaduddin mengkritik keras Najib dengan dakwaan telah "kencing" tiga juta ahli UMNO dan menyarankannya agar pergi "berubat" dengan segera.

Mungkin ada yang tidak setuju dengan cara teguran beliau itu, lebih-lebih lagi tidak lama sebelum itu Najib juga dikatakan sebagai Perdana Menteri terbaik yang pernah kita ada.

Tapi nampaknya ada betulnya juga apa yang dikatakan oleh Anina - Najib perlu segera dibawa "berubat" sebelum UMNO dan kerajaan terus menjadi bahan persendaan dalam banyak tindakannya yang orang Cina kata "cakap tak serupa bikin." (SH 15/08/2015)

# Harakahdaily tidak bertanggungjawab di atas segala info yang ditulis oleh pihak pengendali blog. Pandangan penulis blog tidak mewakili Harakahdaily.Sumber Syndikasi: Suapan [Bahasa] Sabah 24-7
READ MORE - Betul kata Wanita Umno Langkawi, Najib perlu pergi berubat

Muhyiddin says it again: BN may lose

SEMPORNA: Umno deputy president Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Yassin reiterated yesterday that the Barisan Nasional (BN) may lose if the general election is held tomorrow as many of the issues in the country have remained unresolved. “Nowadays, our country is being confronted with various issues such as 1MDB, economic downturn, the falling ringgit and […]

Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Muhyiddin says it again: BN may lose

Australia and Malaysia honour fallen men of WW2

Saturday, 15 August 2015

SANDAKAN: The friendship between Australia and Malaysia has in part been shaped by the common and bitter experience of war. Governor-General of Australia Sir Peter Cosgrove AK MC (Retd) said in the last months of World War Two, almost 2,500 Australian and British prisoners-of-war were forced to march over 250 kilometres in Sabah. “This was […]

Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Australia and Malaysia honour fallen men of WW2

Melbourne Cup on tour in Sabah - Daily Express

Friday, 14 August 2015


Melbourne Cup on tour in Sabah
Daily Express
Kota Kinabalu: A replica of an improvised Melbourne Cup created in Sandakan's prisoner of war camp in 1942 and the Emirates Melbourne Cup 2015 were displayed here Wednesday during the trophy's 13th (annual) tour. Public viewing of the Melbourne ...Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Melbourne Cup on tour in Sabah - Daily Express

Family of electrocuted fireman continues to receive donations

SANDAKAN: A local from Sandakan, who is working abroad, shares her grief upon learning of an incident where a fireman, Apolos Jeremos, 25, lost his life when electrocuted by an illegal electrical wire connection when putting out a bushfire at Mile 7 here, July 20. Linda Leong, 43, currently working as a general manager of […]

Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Family of electrocuted fireman continues to receive donations

Melbourne Cup 2015, WWII Cup On Tour In Sabah - Bernama

Thursday, 13 August 2015


Melbourne Cup 2015, WWII Cup On Tour In Sabah
Bernama
KOTA KINABALU, Aug 13 (Bernama) -- A replica of an improvised Melbourne Cup created in Sandakan's prisoner of war camp in 1942 and the Emirates Melbourne Cup 2015 were displayed here Wednesday during the trophy's 13th (annual) tour.

and more »


Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Melbourne Cup 2015, WWII Cup On Tour In Sabah - Bernama

12 foot python captured and released

Wednesday, 12 August 2015

KOTA KINABALU: A factory worker had an early morning shock when he came across a 12-foot python perched on a guava tree at 7.30 am while on his way to work at an industrial zone at Mile 6.5 Tuaran Road yesterday. He immediately reported his discovery to his general manager, who subsequently contacted animal lover, […]

Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - 12 foot python captured and released

Sabah sees growth in protected areas through heart of Borneo - New Straits Times Online

Tuesday, 11 August 2015


Sabah sees growth in protected areas through heart of Borneo
New Straits Times Online
SANDAKAN: Sabah has doubled the 'Totally Protected Areas' from 800,000 hectares to 1.55 million hectares, about 21 per cent of the state, since the inception of the Heart of Borneo (HoB) initiative in 2007. Sabah deputy state secretary Datuk Joseph ...

and more »


Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Sabah sees growth in protected areas through heart of Borneo - New Straits Times Online

Sabah remains free from FMD - Daily Express


Sabah remains free from FMD
Daily Express
Keningau: Sabah remains free from the foot and mouth disease, said Department of Veterinary Services and Animal Industry (JPHPT) Director Dr. Yeo Boon Kiat. He said this during the handing over of the Kg Kuangoh Grazing Field Development Project here ...Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Sabah remains free from FMD - Daily Express

Sabah receives RM77.96m for implementation of projects - Daily Express


Sabah receives RM77.96m for implementation of projects
Daily Express
Sandakan: Sabah has received RM77.96 million in allocation through the 2015 annual budget from the Federal Government for implementation of the Public Infrastructure Projects (PIA) and Basic Infrastructure Projects (PIAS). Chief Minister Datuk Seri ...Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Sabah receives RM77.96m for implementation of projects - Daily Express

Sabah remains free from FMD - Daily Express

Monday, 10 August 2015


Sabah remains free from FMD
Daily Express
Keningau: Sabah remains free from the foot and mouth disease, said Department of Veterinary Services and Animal Industry (JPHPT) Director Dr. Yeo Boon Kiat. He said this during the handing over of the Kg Kuangoh Grazing Field Development Project here ...Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Sabah remains free from FMD - Daily Express

Ahli Umno Kena Setia Dan Ikhlas Dalam Perjuangan: Musa

Sunday, 9 August 2015

1. Tiada yang mampu menggugat Umno jika ahli dan pemimpin terus setia dan ikhlas dalam perjuangan.

2. Umno merupakan parti yang terus membela rakyat baik sebelum merdeka sehinggalah dalam pengisian kemerdekaan.

3. Selagi ahli dan pemimpin Umno terus berganding bahu selagi itu, parti akan terus menerima sokongan daripada rakyat jelata. Namun jika ahli dan pemimpin saling bertelagah dan saling menjatuhkan, maka ianya boleh dimanafatkan oleh pihak-pihak tertentu bagi manghacurkan parti.

4. Datuk Musa sebagai Pengerusi Umno Sabah kerap mengingat para ahli dan pemimpin Umno Sabah di semua peringkat, pejuangan kena ikhlas dan setia, agar supaya parti terus mendapat kepercayaan rakyat.

5. Sandaran kepada kesetian dan ikhlasan adalah motto perjuangan Umno Sabah, atas sebab itu, meskipun merupakan anak bungso Umno, namun Umno Sabah mendapat jolokan simpanan tetap parti pada setiap pilihanraya. Ekoran Umno merupakan tunjang kerajaan barisan nasional negeri, maka secara umumnya BN Sabah juga mendapat panggilan simpanan tetap Bn.

6. Sejak Musa menerajui Sabah bermula Tahun 2003, beliau telah mengetuai empat PRU, dan semuanya dimenangi dengan baik sekali. Hanya melalui PRU-13, komponeni BN Sabah mengalami mengalami kekalahan beberapa kerusi, sehingga pembangkang mampu mendapat 12 kerusi DUN dan 3 kawasan Parlimen. Kejayaan parti pembangkang mendapat kerusi yang begitu banyak, bukan kerana kekuatan parti pembangkang, akan tetapi akibat persepsi negatif yang dilemparkan kepada kerajaan, khususnya berkaitan keagamaan, serta tindakan tsunami kaum cina yang mahu mengubah kerajaan.

7. Kini, Musa mengambil iktibar kepada keadaan PRU-13 lalu, atas sebab itu, bagi meredakan keadaan itu, maka semua pemimpin UBN Sabah dikerahkan agar mengutama turun padang demi menyelesaikan masalah rakyat selain memperbetulkan berbagai persepsi negatif yang dilemparkan kepada kerajaan.

8. Musa mempergunakan aktiviti keagamaan seperti sambutan Hari raya dan keagamaan lain selain pesta menuai untuk rapat dengan rakyat.

9.Rungutan rakyat seperti masalah tanah diselesaikan dengan baik. Rungutan berkaitan peluang pekerjaan, maka banyak projek-projek kerajaan yang mampu mencipta peluang pekerjaan diwujudkan.


Sumber Syndikasi: Suapan [Bahasa] Sabah 24-7
READ MORE - Ahli Umno Kena Setia Dan Ikhlas Dalam Perjuangan: Musa

One killed, two injured in road crash at KM42 Jalan Tawau-Kunak

TAWAU: A man was killed and two others were seriously injured in a collision involving two cars at Kilometre 42 Jalan Tawau-Kunak near here yesterday. The deceased was identified as Mohd Salleh Abu, 44, a passenger in one of the cars. He died on the spot. The two injured victims were also travelling in the […]

Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - One killed, two injured in road crash at KM42 Jalan Tawau-Kunak

Strong wind in Sabah to continue until Wednesday - New Straits Times Online


Strong wind in Sabah to continue until Wednesday
New Straits Times Online
KUALA LUMPUR: Strong south-westerly winds in waters off Labuan, as well as in the West Coast and Kudat, Sabah, are expected to continue until Wednesday. The Meteorological Department, in a statement, said the strong winds of between 40 and 50 ...
Strong winds, rough seas until Wednesday Daily Express

all 2 news articles »


Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Strong wind in Sabah to continue until Wednesday - New Straits Times Online

1942 Melbourne Cup 'returns' to Sabah after 73 years - Malay Mail Online

Saturday, 8 August 2015


Malay Mail Online

1942 Melbourne Cup 'returns' to Sabah after 73 years
Malay Mail Online
wiki picKOTA KINABALU, Aug 7 — A replica of a cup that was made out of tin and wood in Sandakan during World War 2 (WWII) as an improvised Melbourne Cup will 'return' to Sabah after 73 years. The 1942 Melbourne Cup replica, touring together with the ...

and more »


Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - 1942 Melbourne Cup 'returns' to Sabah after 73 years - Malay Mail Online

1942 Melbourne Cup 'returns' to Sabah after 73 years - Malay Mail Online


Malay Mail Online

1942 Melbourne Cup 'returns' to Sabah after 73 years
Malay Mail Online
wiki picKOTA KINABALU, Aug 7 — A replica of a cup that was made out of tin and wood in Sandakan during World War 2 (WWII) as an improvised Melbourne Cup will 'return' to Sabah after 73 years. The 1942 Melbourne Cup replica, touring together with the ...

and more »


Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - 1942 Melbourne Cup 'returns' to Sabah after 73 years - Malay Mail Online

Potential in goats and bees, folks told - Daily Express

Friday, 7 August 2015


Potential in goats and bees, folks told
Daily Express
Keningau: The success of Program Desa Cemerlang dan Berinovasi (PDCB) villages, among others, depends on the community themselves, said the Director of Yayasan Sabah, Datuk Ahmad Sapawi during his recent visit to Kg Sinaron, Sook, Keningau.Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Potential in goats and bees, folks told - Daily Express

General : Strong Wind And Choppy Sea Continue Until Sunday

KUALA LUMPUR, Aug 6 (Bernama) -- Strong southwesterly winds and choppy sea condition in the waters off Pantai Barat and Kudat, Sabah and Labuan are expected to continue until Sunday, according to the Meteorological Department.

Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - General : Strong Wind And Choppy Sea Continue Until Sunday

Sandakan kidnappers agreed to 50pc discount of RM60m ransom demand, Sabah cops say - Malay Mail Online

Wednesday, 5 August 2015


Malay Mail Online

Sandakan kidnappers agreed to 50pc discount of RM60m ransom demand, Sabah cops say
Malay Mail Online
File picKOTA KINABALU, Aug 5 – Kidnappers holding a Malaysian restaurant manager and a customer hostage in southern Philippines have agreed to give a discount of more than 50 per cent to their initial RM60 million ransom demand, Sabah police said.Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Sandakan kidnappers agreed to 50pc discount of RM60m ransom demand, Sabah cops say - Malay Mail Online

Siapa ganti Mukhriz sebagai MB?

Oleh Zulkifli Yahaya

SEJURUS selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin dipecat dari jawatan timbalan perdana menteri (TPM), beliau dikunjungi oleh Menteri Besar Kedah, Dato’ Paduka Mukhriz Mahathir. Di kala timbalan perdana menteri baharu, Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dihurung para pengampu politik, Mukhriz memilih Muhyiddin. Katanya, untuk berterima kasih kepada bekas TPM itu yang banyak membantu menyalurkan bantuan kewangan untuk Kedah.

Pemecatan Muhyiddin sebagai TPM adalah tindakan paling nekad Najib. Turut dipecat bersama Muhyiddin dari kabinet adalah beberapa pemimpin Umno yang dikatakan merancang konspirasi menjatuhkan perdana menteri. Mengejutkan juga apabila peguam negara yang menunggu masa saja untuk bersara turut dipecat.

Jika orang nombor dua dalam kerajaan Malaysia begitu mudah sahaja dipecat, maka menjadi perkara yang sangat kecil untuk perdana menteri itu memecat seorang menteri besar yang bapanya begitu istiqamah menyerang beliau dalam pelbagai perkara. Hal itu tentu sangat mudah difahami oleh Mukhriz, justeru beliau tiada masalah untuk bertemu seorang tokoh besar Umno yang dipecat oleh perdana menteri.

Sewaktu Tun Dr Mahathir Mohamad agresif menyerang Najib sejak setahun lalu, Mukhriz tidak pernah berpihak kepada Najib. Sikap itu betul sebagai anak salih yang tidak menderhakai si bapa. Tetapi dalam politik dan kepimpinan kerajaan, kesetiaan terhadap pemimpin adalah perkara paling utama. Sikap berdiam diri Mukhriz itu menyebabkan dicabar oleh Dato’ Mahfuz Omar (pesuruhjaya PAS Kedah ketika itu) supaya Mukhriz nyatakan pendirian. Sokong Najib atau bapanya.

Mukhriz tetap membisu. Dalam Dewan Undangan Negeri, sikap menyepi Mukhriz menyebabkan beliau disindir oleh bekas Exco Kedah yang juga Adun Bukit Lada, Dato’ Ahmad Lebai Sudin. Di luar Dewan, Ahmad terus mencabar Mukhriz menyatakan pendirian berterus terang dalam isu serangan Tun Dr Mahathir terhadap Najib.

Mukhriz membisu juga. Dalam kalangan Adun kedah, Ahmad Lebai Sudin paling berani kerana beliau sudah hilang kepentingan terhadap Mukhriz kerana tidak dilantik untuk apa-apa jawatan penting dalam kerajaan mahupun GLC.

Tempelakan Najib terhadap Mukhriz berlaku secara terangterangan apabila dalam pembentangan Rancangan Malaysia ke-11 (RMK11) oleh Perdana Menteri, semua projek mega yang dicanangkan Mukhriz dalam Bajet 2015; tiada satu pun ditunaikan Najib. Di mana Mukhriz dan exco kerajaan negeri Kedah hendak letak muka apabila mereka telah mencanangkan ke seluruh pelosok negeri bahawa sebuah lapangan terbang antarabangsa baharu akan di bina di Kulim, sedangkan perdana menteri langsung tidak menyenaraikannya.

Apapun, jika berlaku penyingkiran terhadap Mukhriz sebagai menteri besar ia adalah munasabah jika tanpa pergolakan politik dalaman Umno sekalipun. Selepas tempoh dua tahun berlalu, rakyat Kedah umumnya sudah menyedari bahawa Mukhriz gagal membangunkan Kedah seperti dijanjikan.

Rakyat benar-benar tidak nampak apa-apa pembaharuan yang dilakukan Mukhriz, berbanding tempoh yang sama sewaktu al-Marhum Ustaz Azizan Razak memimpin kerajaan Pakatan Kedah dahulu.

Menurut Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah, Dato’ Dr Mohd Hayati Othman, pengalamannya sebagai Timbalan Menteri dahulunya tidak mampu memberi impak besar kepada negeri Keda. “Rekodnya selaku menteri besar sehingga ke hari ini menunjukkan beliau belum mempunyai wawasan realistik melainkan hanya retorik,” ujar Mohd Hayati.

Tambahnya, kehendak Mukhriz untuk mengadakan pembangunan mega yang dibanggakannya tidak menjejak ke bumi nyata dan tidak menyentuh keperluan sebenar rakyat negeri ini. Selain tanpa pembelaan sewajarnya terhadap isu dan hak rakyat sebagaimana cengkaman kejatuhan harga getah, kenaikan harga barangan, masalah perbekalan air, pampasan harga tanah dimanipulasi dan sebagainya.

Seperti biasa dalam Umno, apabila nasib menteri besar bagai telur di hujung tanduk; maka ramailah yang sedang memasang angan-angan untuk mengambil alih tempat tersebut. Mendahului senarai adalah Adun Bakar Bata, Dato’ Ahmad Bashah Md Hanipah.

Beliau kini adalah timbalan menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan. Jika Mukhriz tiada dalam senarai Adun Kedah pasca PRU 13, maka Ahmad Bashah hampir pasti dilantik sebagai menteri besar berdasarkan senioriti dan kesetiaan kepada Najib.

Beliau adalah Adun BN yang paling lama bertahan di Dun Kedah, selain Dato’ Abu Hasan Sarif (Kota Siputeh).

Pilihan kedua adalah exco kanan kini, iaitu Dato’ Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail (Guar Chempedak).

Cabaran Ku Abd Rahman ialah, akibat terlalu rapat dengan Mukhriz, maklumlah sebagai orang kanan. Maka beliau dianggap sebagai orang Mukhriz. Masakan Najib akan pilih “orang Mukhriz” sebagai pengganti Mukhriz.

Di media maya, nama Adun Bukit Lada, Dato’ Ahmad Lebai Sudin menjadi viral. Sebaik Muhyiddin jatuh, Ahmad memimpin beberapa Adun backbencher bertemu Najib. Hebohnya kononnya beliau bagal pengganti Mukhriz. Dalam kalangan Umno Kedah, nama beliau hanya jadi bahan lawak jenaka sahaja. Bertanding ketua Umno Bahagian Pokok Sena pun kalah.

Bekas exco zaman Tan Sri Sanusi Junid jadi menteri besar itu sekadar menjadi penghibur Dun Kedah setiap kali sidang berlangsung.

Siapa pun bakal MB Kedah, dia amat sukar memulihkan imej Umno yang rosak teruk di peringkat Pusat gara-gara senarai panjang kegagalan kerajaan BN pimpinan Najib. Di Kedah, BN gagal juga sepanjang dua tahun.

Menteri besar baharu hanya mampu menyambung kegagalan menjelang pertukaran kerajaan selepas PRU14 nanti.Sumber Syndikasi: Suapan [Bahasa] Sabah 24-7
READ MORE - Siapa ganti Mukhriz sebagai MB?

Interior BN leaders expect better performance from new line-up

KENINGAU: Leaders of Barisan Nasional (BN) in the Interior expect the new Cabinet announced by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak on Tuesday, to do its best in improving the administration of the country, especially in restoring the present economy. Keningau Umno Youth chief Nik Nadzri Nik Zawawi said it was the best decision […]

Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Interior BN leaders expect better performance from new line-up

Sabah Umno believes in loyalty, sincerity, says Musa - Malay Mail Online


Sabah Umno believes in loyalty, sincerity, says Musa
Malay Mail Online
SANDAKAN, Aug 2 — Sabah Umno believes that loyalty and sincerity in fighting for the party's cause has made it strong. Its liaison chairman, Datuk Seri Musa Aman said rules and constitution should be observed in discharging the trust given by the ...
Sabah Focuses On Human Capital Development To Produce Skilled Workforce - Musa malaysiandigest.com

all 4 news articles »


Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Sabah Umno believes in loyalty, sincerity, says Musa - Malay Mail Online

Study on Pala'u families - Daily Express

Tuesday, 4 August 2015


Study on Pala'u families
Daily Express
Semporna: A total of 1,800 Pala'u families are expected to be involved in the second phase of a four-day profiling study coordinated by the Eastern Sabah Security Command (Esscom) involving two islands from today (Tuesday). The islands are Terumbu ...Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Study on Pala'u families - Daily Express

Interior BN leaders expect better performance from new line-up

Monday, 3 August 2015

KENINGAU: Leaders of Barisan Nasional (BN) in the Interior expect the new Cabinet announced by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak on Tuesday, to do its best in improving the administration of the country, especially in restoring the present economy. Keningau Umno Youth chief Nik Nadzri Nik Zawawi said it was the best decision […]

Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Interior BN leaders expect better performance from new line-up

Legalise illegal foreign workers: Amir Kahar - Daily Express


Legalise illegal foreign workers: Amir Kahar
Daily Express
Kudat: The State Government should consider legalising illegal foreign workers in Sabah in order to help overcome the shortage of labourers especially in the construction industry, said Inspector-General of Projects in Sabah, Datuk Amir Kahar Tun ...Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Legalise illegal foreign workers: Amir Kahar - Daily Express

Sabah Umno believes in loyalty, sincerity, says Musa - Malay Mail Online

Sunday, 2 August 2015


Free Malaysia Today

Sabah Umno believes in loyalty, sincerity, says Musa
Malay Mail Online
SANDAKAN, Aug 2 — Sabah Umno believes that loyalty and sincerity in fighting for the party's cause has made it strong. Its liaison chairman, Datuk Seri Musa Aman said rules and constitution should be observed in discharging the trust given by the ...
Will Sabah's Shafie challenge Umno? – Amde Sidik The Malaysian Insider
Analyst: Shafie may not join friends in Opposition Free Malaysia Today

all 3 news articles »


Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Sabah Umno believes in loyalty, sincerity, says Musa - Malay Mail Online

Will Sabah's Shafie challenge Umno? – Amde Sidik - The Malaysian Insider

Saturday, 1 August 2015


Will Sabah's Shafie challenge Umno? – Amde Sidik
The Malaysian Insider
Lets observe how about Datuk Seri Shafie Apdal, a former minister of rural and regional development from Sabah. Many Sabahans are at lost about him apart from people in his constituency, Semporna. East of Sabah – like Tawau, Lahad Datu and Sandakan ...Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Will Sabah's Shafie challenge Umno? – Amde Sidik - The Malaysian Insider

Zahid: Sabah to get two more migrant detention centres - The Borneo Post


The Borneo Post

Zahid: Sabah to get two more migrant detention centres
The Borneo Post
KUALA LUMPUR: Two more temporary detention centres will be built, in Tawau and Lahad Datu in Sabah, at a cost of RM50 million to accommodate the rising number of illegal immigrants in the state, said Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid ...
Sabah to get 2 more migrant detention centres, says Zahid The Malaysian Insider
Zahid: Government to provide RM50mil for two new Sabah detention centres The Star Online
Two more temporary detention centres to be built in Sabah New Straits Times Online
Bernama
all 6 news articles »


Syndication Via: Sabah 24-7 General Feed
READ MORE - Zahid: Sabah to get two more migrant detention centres - The Borneo Post